Jak przygotować pyszną babkę cytrusową z syropem?
- By : DlaNiepokonanych.pl
- Category : Dieta i zdrowie
- Tags: informacje
Babki są jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych ciast do pieczenia. Wszystko przez to, iż nie jest ona skomplikowana, no i zawsze wychodzi. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z takich popularnych przepisów. na babkę cytrusową.
Jak wygląda pyszna babka cytrusowa z syropem? Informacje o przygotowaniu
Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta na babkę to warto sprawdzić, czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Na pewno do najważniejszych trzeba zaliczyć, między innymi:
- 15 g świeżych drożdży,
- 6 jajek – użyłam rozmiar L,
- 125 g masła – rozpuszczonego i przestudzonego,
- 50 ml letniej wody,
- 250 g cukru trzcinowego,
- 375 g mąki pszennej,
- 375 ml limoncello – albo likieru cytrynowego
- 2 goździki,
- 2 listki laurowe,
- pół laski wanilii,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 1 laska cynamonu,
- 1 cytryna.
- 2 pomarańcze,
- 100 g cukru pudru,
- około 50 ml śmietany kremówki,
Gdy już wszystko mamy przygotowane warto przystąpić do zrobienia babki. Do najważniejszych kroków można zaliczyć:
- Najpierw bierzemy się za rozpuszczenie drożdży w zimnej wodzie. Odstawiamy je w cieplejsze miejsce.
- Do wcześniej przygotowanej miski dodajemy jajka i miksujemy je, aż do momentu gdy będą jasne i gęste.
- Następnie do jajek wlewamy wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło. Robimy to stopniowo, nie przerywając miksowania.
- Dodajemy do tego wcześniej zrobiony rozczyn drożdżowy.
- Nadal miksując ale na wolnych obrotach dodajemy pozostałe składniki takie jak: mąka. Ciasto musi być gładkie.
- Gdy już mamy ciasto zrobione, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut. Musi wyrosnąć w tym czasie.
- Gdy czas minie, ponownie mieszamy ciasto.
- Foremkę do babki można wysmarować masłem i posypać bułką tartą, aby się nie przykleiła.
- Przekładamy do niej ciasto z miski.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę czasu. Oczywiście do momentu, aż patyk będzie suchy.
- Gdy babka będzie się piekła, my możemy przygotować syrop.
- Należy zatem do garnka wsypać cukier, limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
- Przygotowaną pomarańcze i cytrynę powinniśmy sparzyć i wyszorować. Ścinamy skórki i dodajemy do garnka.
- Po chwili warto wycisnąć sok zarówno z pomarańczy jak i cytryny i dodać do tego wodę. Tak aby wyszło 250 ml.
- Syrop powinno się gotować do momentu aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
- Gdy babka będzie gotowa i jeszcze ciepła, polewamy ją powstałym syropem. Odstawiamy na noc do wystygnięcia.
To jest prosty przepis tak jak wcześniej było wspomniane. Każdemu na pewno wyjdzie.