Jakie nasiona można kiełkować?

Dieta i zdrowie

Hodowla kiełków nasion w domu to świetne rozwiązanie, gdy chcemy wprowadzić do swojej diety więcej świeżych warzyw, a te z organicznych upraw są zbyt drogie lub niedostępne w najbliższej okolicy. Hodowla własnych kiełków to dostęp do żywności bez pestycydów, nawozów sztucznych, która jest smaczna i aromatyczna.

Czym są kiełki? Ważne informacje

Kiełki nasion to budzące się do życia nasiona, które zawierają w sobie witaminy, minerały, białka. Dostarczają więcej cennych składników odżywczych niż suche nasiona czy dojrzałe warzywa. Jednocześnie mają mniej kalorii. Na etapie kiełkowania roślina posiada najwięcej korzystnych dla zdrowia związków, a substancje zgromadzone w nasieniu rozkładają je do prostych i łatwo przyswajalnych. Dzięki temu organizm nie musi zużywać swoich enzymów do ich strawienia. Uprawa kiełków jest prosta i wymaga tylko:

  • nasion,
  • wody,
  • światła,
  • powietrza i
  • odpowiedniego miejsca.

Zalety stosowania kiełków

Przede wszystkim dzięki kiełkom dostarczamy bogatego w witaminy i minerały pożywienia, które jest świeże nawet do tygodnia przy odpowiednim przechowywaniu. Różnorodność nasion do kiełkowania pozwoli na wybór nawet osobom, które nie lubią zieleniny. Można również skorzystać z gotowych mieszanek nasion (dobranych tak, aby razem wykiełkowały, a ich smaki dobrze się razem komponowały). Hodowla kiełków nie wymaga zbytnich umiejętności, wystarczy tylko pamiętać o podlewaniu). Kiełki można zjadać już po 4-7 dniach, bez względu na porę roku. Kiełki można zjadać na surowo, dodawać do koktajlu, gotować, podduszać na patelni, robić dipy czy dodawać do kanapek. Dodatkowo domowa hodowla kiełków jest przyjazna dla środowiska.

Jakie nasiona można wykiełkować?

Obecnie w większości sklepów można na zaopatrzyć się w pudełka z gotowymi kiełkami. Jednak w stosunku do własnej hodowli są one gorszej jakości. Kiełki to głównie bogactwo składników odżywczych. Własna hodowla kiełków na etapie namaczania i płukania nasion pozwala pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, zarodników grzybów i bakterii czy toksyn i niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji. Nie powinno się jeść surowych kiełków gryki, grochu i soi. W przypadku niektórych kiełków są one łatwiej strawne po poddaniu obróbce termicznej jak np. kiełki ciecierzycy, fasoli czy soczewicy. Przed uprawą kiełków danego gatunku warto poznać ich właściwości i sposoby uprawy oraz pielęgnacji. Kiełki można uzyskać z nasion bazylii, słonecznika, lucerny, kapusty, rukoli, rzodkiewki i wielu innych.

Dieta i zdrowie
Dieta dla sportowca – klucz do osiągnięcia najlepszych wyników

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, prawidłowe odżywianie jest kluczowe dla Twojego zdrowia i osiągania celów treningowych. Zbilansowana dieta, bogata w niezbędne makro i mikroskładniki, zapewni Ci energię, wspomoże regenerację i budowę mięśni. Węglowodany powinny stanowić podstawę Twojej diety, dostarczając szybko przyswajalnej energii przed treningiem oraz pomagając w odbudowie glikogenu po …

silver fork and bread knife
Dieta i zdrowie
Dieta Keto Jadłospis: Przewodnik po Ketogenicznym Stylu Życia

Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jej główną zaletą jest skuteczność w redukcji masy ciała oraz poprawie ogólnego stanu zdrowia. Opiera się na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczów, co prowadzi do stanu ketozy – procesu, w którym organizm spala tłuszcz …

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …