Dlaczego warto jeść brzoskwinie? 8 najważniejszych zdrowotnych korzyści.

Dieta i zdrowie
  1. Brzoskwinie zawierają antyoksydanty, które mają zdolność zapobiegania utlenianiu “złego cholesterolu” (LDL). Ograniczyłoby to tworzenie się płytki nazębnej wewnątrz tętnic i zmniejszyłoby ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Badania kliniczne przeprowadzone na ludziach wykazały, że spożycie soku brzoskwiniowego może zmniejszyć w krótkim czasie (do 2 godzin po spożyciu soku) szkody związane ze stresem oksydacyjnym. Jednak działanie przeciwutleniające brzoskwiń może się znacznie różnić w zależności od odmiany.
  2. Głównymi związkami fenolowymi w brzoskwiniach są hydroksycynamaty i flawan-3-ole. Brzoskwinie zawierają również pewne antocyjany i flawonole , szczególnie w skórce. Związki fenolowe są przeciwutleniaczami występującymi w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego, które są uważane za pomocne w zapobieganiu niektórym chorobom. W brzoskwiniach związki te są głównymi przeciwutleniaczami w owocach. Witamina C (obecna w większej ilości w skórce niż w miąższu) i karotenoidy również przyczyniają się do aktywności przeciwutleniającej, ale w mniejszym stopniu.
  3. Głównymi karotenoidami w brzoskwiniach są beta-kryptoksantyna i beta-karoten. Znaleziono również luteinę i zeaksantynę. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, żywność bogata w karotenoidy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ponadto luteina i zeaksantyna mają korzystny wpływ na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej i katarakty. Ogólnie rzecz biorąc, karotenoidy występują w wyższych stężeniach w skórce niż w miąższu, a ich zawartość znacznie wzrasta podczas dojrzewania owoców. Należy pamiętać, że karotenoidy, w tym beta-karoten, są lepiej wchłaniane przez organizm, gdy jednocześnie spożywa się niewielką ilość lipidów (tłuszczu).
  4. Brzoskwinie są źródłem błonnika pokarmowego. Porcja świeżych brzoskwiń, odpowiednik przeciętnego kawałka owocu, dostarcza od 5% do 9% zalecanego dziennego spożycia błonnika dla dorosłych mężczyzn i kobiet. Zapotrzebowanie to jest znacznie zmniejszone, jeśli nie spożywa się skórki owocu, ponieważ ta część owocu zawiera znaczne ilości błonnika. Oprócz zapobiegania zaparciom i zmniejszania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, dieta bogata w błonnik, głównie rozpuszczalny, może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia i lepszej kontroli cukrzycy typu 2 oraz apetytu.
  5. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy C. Rola witaminy C w organizmie wykracza poza jej właściwości przeciwutleniające; przyczynia się ona również do zdrowego stanu kości, chrząstek, zębów i dziąseł. Ponadto chroni przed infekcjami, sprzyja wchłanianiu żelaza z roślin i przyspiesza gojenie się.
  6. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy E. Witamina E chroni układ sercowo-naczyniowy i ogranicza skutki starzenia się komórek.
  7. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem miedzi. Jako składnik kilku enzymów, miedź jest niezbędna do tworzenia się w organizmie hemoglobiny i kolagenu (białka używanego do budowy i naprawy tkanek). Kilka enzymów zawierających miedź również przyczynia się do obrony organizmu przed wolnymi rodnikami.
  8. Brzoskwinia w puszce jest źródłem żelaza dla ludzi. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu i tworzenia się czerwonych krwinek we krwi. Jest również zaangażowany w produkcję nowych komórek, hormonów i neuroprzekaźników. Należy zauważyć, że żelazo z roślin jest gorzej wchłaniane przez organizm niż żelazo w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednak absorpcja żelaza z roślin jest zwiększona, jeśli jest ono spożywane z pewnymi substancjami odżywczymi, takimi jak witamina C.
Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …

Dieta i zdrowie
Jak przygotować sushi w domu?

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku …

Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnię?

Ile kalorii mają warzywa na patelnie? Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od …