Dlaczego warto jeść brzoskwinie? 8 najważniejszych zdrowotnych korzyści.

Dieta i zdrowie
  1. Brzoskwinie zawierają antyoksydanty, które mają zdolność zapobiegania utlenianiu “złego cholesterolu” (LDL). Ograniczyłoby to tworzenie się płytki nazębnej wewnątrz tętnic i zmniejszyłoby ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Badania kliniczne przeprowadzone na ludziach wykazały, że spożycie soku brzoskwiniowego może zmniejszyć w krótkim czasie (do 2 godzin po spożyciu soku) szkody związane ze stresem oksydacyjnym. Jednak działanie przeciwutleniające brzoskwiń może się znacznie różnić w zależności od odmiany.
  2. Głównymi związkami fenolowymi w brzoskwiniach są hydroksycynamaty i flawan-3-ole. Brzoskwinie zawierają również pewne antocyjany i flawonole, szczególnie w skórce. Związki fenolowe są przeciwutleniaczami występującymi w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego, które są uważane za pomocne w zapobieganiu niektórym chorobom. W brzoskwiniach związki te są głównymi przeciwutleniaczami w owocach. Witamina C (obecna w większej ilości w skórce niż w miąższu) i karotenoidy również przyczyniają się do aktywności przeciwutleniającej, ale w mniejszym stopniu.
  3. Głównymi karotenoidami w brzoskwiniach są beta-kryptoksantyna i beta-karoten. Znaleziono również luteinę i zeaksantynę. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, żywność bogata w karotenoidy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ponadto luteina i zeaksantyna mają korzystny wpływ na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej i katarakty. Ogólnie rzecz biorąc, karotenoidy występują w wyższych stężeniach w skórce niż w miąższu, a ich zawartość znacznie wzrasta podczas dojrzewania owoców. Należy pamiętać, że karotenoidy, w tym beta-karoten, są lepiej wchłaniane przez organizm, gdy jednocześnie spożywa się niewielką ilość lipidów (tłuszczu).
  4. Brzoskwinie są źródłem błonnika pokarmowego. Porcja świeżych brzoskwiń, odpowiednik przeciętnego kawałka owocu, dostarcza od 5% do 9% zalecanego dziennego spożycia błonnika dla dorosłych mężczyzn i kobiet. Zapotrzebowanie to jest znacznie zmniejszone, jeśli nie spożywa się skórki owocu, ponieważ ta część owocu zawiera znaczne ilości błonnika. Oprócz zapobiegania zaparciom i zmniejszania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, dieta bogata w błonnik, głównie rozpuszczalny, może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia i lepszej kontroli cukrzycy typu 2 oraz apetytu.
  5. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy C. Rola witaminy C w organizmie wykracza poza jej właściwości przeciwutleniające; przyczynia się ona również do zdrowego stanu kości, chrząstek, zębów i dziąseł. Ponadto chroni przed infekcjami, sprzyja wchłanianiu żelaza z roślin i przyspiesza gojenie się.
  6. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy E. Witamina E chroni układ sercowo-naczyniowy i ogranicza skutki starzenia się komórek.
  7. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem miedzi. Jako składnik kilku enzymów, miedź jest niezbędna do tworzenia się w organizmie hemoglobiny i kolagenu (białka używanego do budowy i naprawy tkanek). Kilka enzymów zawierających miedź również przyczynia się do obrony organizmu przed wolnymi rodnikami.
  8. Brzoskwinia w puszce jest źródłem żelaza dla ludzi. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu i tworzenia się czerwonych krwinek we krwi. Jest również zaangażowany w produkcję nowych komórek, hormonów i neuroprzekaźników. Należy zauważyć, że żelazo z roślin jest gorzej wchłaniane przez organizm niż żelazo w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednak absorpcja żelaza z roślin jest zwiększona, jeśli jest ono spożywane z pewnymi substancjami odżywczymi, takimi jak witamina C.
Dieta i zdrowie
Problemy żołądkowojelitowe – jak im zapobiegać?

Problemy żołądkowojelitowe – rodzaje Organizm to skomplikowana konstrukcja, która czasami nie działa prawidłowo. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą przytrafić się każdemu i są bardzo nieprzyjemne. Najczęstsze objawy to: wzdęcia, gazy, odbijanie, lekkie mdłości, nieprzyjemne uczucie przelewania oraz bulgotania, biegunka, wymioty. Nie trzeba być ekspertem aby wiedzieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Co …

Dieta i zdrowie
Czym są pęcherze na skórze?

Pęcherz to wybrzuszenie w skórze, które jest wypełnione przezroczystym płynem. Najczęściej jest ona spowodowana powtarzającym się pocieraniem. Ale są też inne możliwe przyczyny (oparzenia, choroby zakaźne, alergia). PĘCHERZE: MECHANIZM OBRONNY PRZY POWTARZAJĄCYM SIĘ POCIERANIU. Pęcherz to wypukłość w naskórku, która tworzy wybrzuszenie wypełnione przezroczystym płynem. Jest to mechanizm obronny skóry …

Dieta i zdrowie
Sposoby na bolące ucho.

Zapalenie ucha jest jednym z najczęstszych powikłań niedoleczonego przeziębienia. Zarazki dostają się do ucha środkowego i powodują zapalenie z gromadzeniem się wysięku. W wyniku podwyższonego ciśnienia w uchu środkowym może dojść do przerwania błony bębenkowej i wycieku ropnego płynu, ból słabnie i gorączka opada. Ryzyko zachorowania jest większe u dzieci …