Czym są grissini?
- By : DlaNiepokonanych.pl
- Category : Dieta i zdrowie
- Tags: informacje
Będąc w restauracji i czekając na swoje główne zamówienie, często kelnerzy przynoszą nam tak zwane przekąski. Wszystko na czas oczekiwania na nasze danie, abyśmy się nie nudzili. Jakie zatem przekąski można spotkać w restauracjach? Dość często podawane są tak zwane grissini. Na pewno nie wszyscy słyszeli o takiej nazwie. Są to nic innego jak chlebowe paluszki. Często z makiem, sezamem lub kminkiem. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić dokładnie jak wyglądają i jak przygotować grissini czyli chlebowe paluszki.
Jak wyglądają grissini?
Pewnie każdy zastanawia się jak wyglądają grissini. Otóż są to po prostu bardzo chrupiące paluszki, które zostały wykonane z ciasta drożdżowego. Jak już wcześniej było wspomniane są one podawane przed głównym posiłkiem, ale i nie tylko. Serwowane są one także między innymi do drinków i innych przekąsek do których możemy zaliczyć: talerz wędlin, serów, oliwek, pieczonych mięs i sałatek oraz salami czy szynki parmeńskiej. Często macza się je w oliwie z oliwek do smaku.
Jak przygotować takie paluszki? Informacje o przygotowaniu
Do przygotowania takich przekąsek potrzebne nam będzie kilka składników. Zaliczyć możemy do nich między innymi: 20g świeżych drożdży, 150ml ciepłej wody, 240g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 żółtko do posmarowania i 1 łyżka wody.
Jak widać nie ma tutaj żadnych drogich, wymyślnych i skomplikowanych składników. Jak już wcześniej było wspomniane możemy przygotować do posypania sezam, świeży rozmaryn, czarnuszkę i wiele innych ziarenek, które lubimy. To wszystko zależy od gustu oczywiście. Każdy robi wedle własnego uznania. Gdy już mamy je wszystkie przygotowane możemy zająć się robieniem ciasta na omawiane w artykule paluszki.
Przystępując do przygotowania przekąski zaczynamy od wkruszenia świeżych drożdży do dość sporej miski. Dodajemy do nich ciepłą wodę. Następnie należy wymieszać to z cukrem, mąką, aby móc potem przykryć to i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Rozczyn musi się spienić. Po tym musimy mąkę przesiać do miski i dodać do niej sól i otrzymany rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i dość elastyczne. Po tym trzeba ciasto odłożyć do miski i przykryć na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wygniatamy i rozdzielamy na równe 4 części. Do każdej dodajemy inne dodatki typu sezam itp. Każdą z tych części dzielimy na mniejsze i wałkujemy tak, aby powstał wałeczek. Blachę musimy posmarować oliwą i układamy wałeczki po kolei na niej. Pieczemy je w piekarniku nastawionym do 200 stopni C. Smarujemy je żółtkiem. Pieczemy je około 10-15 minut. Gdy są gotowe to wyjmujemy je i czekamy aż przestygną.