Czym są grissini?

Dieta i zdrowie

Będąc w restauracji i czekając na swoje główne zamówienie, często kelnerzy przynoszą nam tak zwane przekąski. Wszystko na czas oczekiwania na nasze danie, abyśmy się nie nudzili. Jakie zatem przekąski można spotkać w restauracjach? Dość często podawane są tak zwane grissini. Na pewno nie wszyscy słyszeli o takiej nazwie. Są to nic innego jak chlebowe paluszki. Często z makiem, sezamem lub kminkiem. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić dokładnie jak wyglądają i jak przygotować grissini czyli chlebowe paluszki.

Jak wyglądają grissini?

Pewnie każdy zastanawia się jak wyglądają grissini. Otóż są to po prostu bardzo chrupiące paluszki, które zostały wykonane z ciasta drożdżowego. Jak już wcześniej było wspomniane są one podawane przed głównym posiłkiem, ale i nie tylko. Serwowane są one także między innymi do drinków i innych przekąsek do których możemy zaliczyć: talerz wędlin, serów, oliwek, pieczonych mięs i sałatek oraz salami czy szynki parmeńskiej. Często macza się je w oliwie z oliwek do smaku.

Jak przygotować takie paluszki? Informacje o przygotowaniu

Do przygotowania takich przekąsek potrzebne nam będzie kilka składników. Zaliczyć możemy do nich między innymi: 20g świeżych drożdży, 150ml ciepłej wody, 240g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 żółtko do posmarowania i 1 łyżka wody.
Jak widać nie ma tutaj żadnych drogich, wymyślnych i skomplikowanych składników. Jak już wcześniej było wspomniane możemy przygotować do posypania sezam, świeży rozmaryn, czarnuszkę i wiele innych ziarenek, które lubimy. To wszystko zależy od gustu oczywiście. Każdy robi wedle własnego uznania. Gdy już mamy je wszystkie przygotowane możemy zająć się robieniem ciasta na omawiane w artykule paluszki.
Przystępując do przygotowania przekąski zaczynamy od wkruszenia świeżych drożdży do dość sporej miski. Dodajemy do nich ciepłą wodę. Następnie należy wymieszać to z cukrem, mąką, aby móc potem przykryć to i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Rozczyn musi się spienić. Po tym musimy mąkę przesiać do miski i dodać do niej sól i otrzymany rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i dość elastyczne. Po tym trzeba ciasto odłożyć do miski i przykryć na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wygniatamy i rozdzielamy na równe 4 części. Do każdej dodajemy inne dodatki typu sezam itp. Każdą z tych części dzielimy na mniejsze i wałkujemy tak, aby powstał wałeczek. Blachę musimy posmarować oliwą i układamy wałeczki po kolei na niej. Pieczemy je w piekarniku nastawionym do 200 stopni C. Smarujemy je żółtkiem. Pieczemy je około 10-15 minut. Gdy są gotowe to wyjmujemy je i czekamy aż przestygną.

 

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …

Dieta i zdrowie
Jak przygotować sushi w domu?

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku …

Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnię?

Ile kalorii mają warzywa na patelnie? Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od …