Obierki ziemniaczane? Nie wyrzucaj ich!

Dieta i zdrowie

Nasza planeta tonie w śmieciach. Organizacje ekologiczne biją na alarm, że produkujemy coraz więcej śmieci. Dlatego też bardzo popularna stała się metoda zero waste, polegająca na tym, by ograniczyć do minimum produkcję śmieci. Chodzi nie tylko o recykling rzeczy dostępnych w domu, ale również o wykorzystywanie odpadów kuchennych. Jeśli do tej pory wyrzucałaś obierki z ziemniaków, robiłaś duży błąd. Możesz je wykorzystać w wielu sytuacjach. Zatem co można zrobić z obierków ziemniaczanych? Ciekawe informacje i pomysły.

Ziemniaki to jedno z tych warzyw, które często goszczą w naszych polskich domach. W przeciętnym polskim domu spożywa się je do niemal każdego obiadu. Obierki z ziemniaków traktujemy zwykle jako odpadki. Istnieje wiele sposób na wykorzystanie ziemniaka do samego końca.

Jak wykorzystać obierki z ziemniaka?

Pierwszą propozycją wykorzystania obierków ziemniaczanych jest zrobienie z nich chipsów. Chipsy z obierek to świetny przepis, który jest prosty do przygotowania. Obierki kroimy na kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Obierki można również położyć na blasze wyłożone masłem i posypać je obficie startym serem żółtym. Następnie zapiec przez 20 minut i ciekawa i smaczna przekąska gotowa.

Łupiny z ziemniaków można również wykorzystać w kuchni w inny sposób. Możesz przygotować na nich bulion. W tym celu, mieszamy je z obierkami cebuli i marchewki oraz liśćmi pora, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny. Podsuszone obierki ziemniaczane, które posiekamy można wykorzystać jako zamiennik bułki tartej lub chrupiący dodatek do sałatek i kremów.

Nasze prababcie nie musiały farbować siwych włosów, gdyż znały właściwości ziemniaków. Woda, w której gotowały się ziemniaki czy obierki ma właściwości przyciemniające włosy. Co więcej, woda po wymoczeniu obierków zawiera witaminy i minerały wzmacniające włosy niczym porządna odżywka. Oczywistym pomysłem na wykorzystanie obierek jest przygotowanie z nich nawozu. Aby nawóz był odżywczy dla roślin, należy obierki ziemniaczane zamrozić lub dobrze wysuszyć. Chodzi o to, by obierki nie zaczęły zbyt szybko gnić. Następnie obierki umieszczamy w beczce z bardzo gorącą wodą i moczymy 2-3 dni. Tak przygotowane ziemniaki mogą zostać wykorzystane jako nawóz. „Wodą” ze skórek rośliny podlewać można co 10-14 dni.

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …