Plusy stosowania żeń-szenia

Dieta i zdrowie

Żeń-szeń to korzeń pochodzący z Azji Północno-Wschodniej, którego wspaniałe właściwości zostały poznane setki lat temu i który spróbowano hodować w XIX wieku. Dawniej występujący na terenie Półwyspu Koreańskiego, Chin i Rosji, obecnie występuje naturalnie w trzech siedliskach Chin i Rosji. Jakie żeń-szeń zalety wykazuje, które sprawiają, że warto po niego sięgać? Lista dobroczynnego wpływu jest naprawdę imponująca.

Leczenie i nie tylko

Choć może się to wydawać trudne do pojęcia, żeń-szeń włączono jako środek leczniczy do chińskiej medycyny już cztery tysiące lat temu. Zdaniem chińskich medyków powinno się go stosować jedynie w zimne miesiące – zimą – bo wówczas leczenie przynosi spodziewane efekty.

Poza medycyną moc tego korzenia dostrzeżono między innymi w kosmetyce – wyciąg z żeń-szenia dodawany jest do kosmetyków różnego typu, a to ze względu na jego rzekome właściwości odmładzające.

Zalety stosowania

Jeden korzeń, który przynosi ze sobą wiele korzyści? Można by sądzić, że to tylko czcze gadanie, ale żeń-szeń zbadano i poznano do tego stopnia, że nie ma się wątpliwości, iż naprawdę jego przyjmowanie wpływa korzystnie na ludzki organizm.

Łagodzi stres

Żeń-szeń jest adaptogenem, czyli lekiem ziołowym, który czyni ludzki organizm bardziej odpornym na stres psychiczny, fizyczny, środowiskowy. Jego przyjmowanie pomaga znosić presję, jaka każdego dnia ciąży na człowieku. Zmniejsza ilość kortyzolu, jednocześnie wzmacnia pracę nadnerczy. Stosowanie tego korzenia może również ochronić żołądek przed pojawieniem się wrzodów powstających w wyniku zbyt dużego stresu.

Na poprawę samopoczucia

Spożywanie żeń-szenia wprowadza, tak jak robi to zielona herbata, w stan relaksu, wyciszenia, a jednocześnie pozostawia czujnym. Wpływa na poprawę jakości snu, życie seksualne i ogólną satysfakcję z życia. Korzeń ten wykorzystuje się w leczeniu depresji i stanów lękowych.

Dla dobrej pamięci i sprawnego umysłu

Żeń-szeń jest często składnikiem preparatów, które mają wspomóc pamięć oraz poprawić koncentrację, utrzymać sprawny umysł. Można powiedzieć, że jest on wzmacniaczem dla mózgu, jak i jego ochronę – a to za sprawą funkcji antyutleniacza, jaką pełni. Przeciwdziała uszkodzeniu wrażliwych komórek mózgu przez wolne rodniki, zapobiega utracie pamięci i chroni przed spadkiem formy psychicznej.

Reguluje poziom cukru we krwi

Wielką zaletą żeń-szenia jest jego wpływ na poziom cukru we krwi – stosowanie jego koreańskiej odmiany skutecznie obniża poziom cukru w przypadku cukrzycy typu 2, jak i chroni trzustkę oraz normalizuje produkcję insuliny u diabetyków cierpiących na cukrzycę typu 1.

 

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …

Dieta i zdrowie
Jak przygotować sushi w domu?

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku …

Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnię?

Ile kalorii mają warzywa na patelnie? Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od …