Plusy stosowania żeń-szenia

Dieta i zdrowie

Żeń-szeń to korzeń pochodzący z Azji Północno-Wschodniej, którego wspaniałe właściwości zostały poznane setki lat temu i który spróbowano hodować w XIX wieku. Dawniej występujący na terenie Półwyspu Koreańskiego, Chin i Rosji, obecnie występuje naturalnie w trzech siedliskach Chin i Rosji. Jakie żeń-szeń zalety wykazuje, które sprawiają, że warto po niego sięgać? Lista dobroczynnego wpływu jest naprawdę imponująca.

Leczenie i nie tylko

Choć może się to wydawać trudne do pojęcia, żeń-szeń włączono jako środek leczniczy do chińskiej medycyny już cztery tysiące lat temu. Zdaniem chińskich medyków powinno się go stosować jedynie w zimne miesiące – zimą – bo wówczas leczenie przynosi spodziewane efekty.

Poza medycyną moc tego korzenia dostrzeżono między innymi w kosmetyce – wyciąg z żeń-szenia dodawany jest do kosmetyków różnego typu, a to ze względu na jego rzekome właściwości odmładzające.

Zalety stosowania

Jeden korzeń, który przynosi ze sobą wiele korzyści? Można by sądzić, że to tylko czcze gadanie, ale żeń-szeń zbadano i poznano do tego stopnia, że nie ma się wątpliwości, iż naprawdę jego przyjmowanie wpływa korzystnie na ludzki organizm.

Łagodzi stres

Żeń-szeń jest adaptogenem, czyli lekiem ziołowym, który czyni ludzki organizm bardziej odpornym na stres psychiczny, fizyczny, środowiskowy. Jego przyjmowanie pomaga znosić presję, jaka każdego dnia ciąży na człowieku. Zmniejsza ilość kortyzolu, jednocześnie wzmacnia pracę nadnerczy. Stosowanie tego korzenia może również ochronić żołądek przed pojawieniem się wrzodów powstających w wyniku zbyt dużego stresu.

Na poprawę samopoczucia

Spożywanie żeń-szenia wprowadza, tak jak robi to zielona herbata, w stan relaksu, wyciszenia, a jednocześnie pozostawia czujnym. Wpływa na poprawę jakości snu, życie seksualne i ogólną satysfakcję z życia. Korzeń ten wykorzystuje się w leczeniu depresji i stanów lękowych.

Dla dobrej pamięci i sprawnego umysłu

Żeń-szeń jest często składnikiem preparatów, które mają wspomóc pamięć oraz poprawić koncentrację, utrzymać sprawny umysł. Można powiedzieć, że jest on wzmacniaczem dla mózgu, jak i jego ochronę – a to za sprawą funkcji antyutleniacza, jaką pełni. Przeciwdziała uszkodzeniu wrażliwych komórek mózgu przez wolne rodniki, zapobiega utracie pamięci i chroni przed spadkiem formy psychicznej.

Reguluje poziom cukru we krwi

Wielką zaletą żeń-szenia jest jego wpływ na poziom cukru we krwi – stosowanie jego koreańskiej odmiany skutecznie obniża poziom cukru w przypadku cukrzycy typu 2, jak i chroni trzustkę oraz normalizuje produkcję insuliny u diabetyków cierpiących na cukrzycę typu 1.

 

Dieta i zdrowie
Jakie nasiona można kiełkować?

Hodowla kiełków nasion w domu to świetne rozwiązanie, gdy chcemy wprowadzić do swojej diety więcej świeżych warzyw, a te z organicznych upraw są zbyt drogie lub niedostępne w najbliższej okolicy. Hodowla własnych kiełków to dostęp do żywności bez pestycydów, nawozów sztucznych, która jest smaczna i aromatyczna. Czym są kiełki? Kiełki …

Dieta i zdrowie
Jaka może być cena maczużnika tybetańskiego?

Maczużnik tybetański to grzyb o unikatowych właściwościach prozdrowotnych. Występuje on tylko i wyłącznie na terenie Nepalu i Tybetu na wysokości pomiędzy 3000, a 5000 metrów nad poziomem morza. Dzięki jego właściwościom możemy zwiększyć wytrzymałość mięśniową i wydolność organizmu. Dodatkowo wspomaga procesy regeneracyjne tkanki mięśniowej i nerwowej oraz obniża poziom złego …

Dieta i zdrowie
Problemy żołądkowojelitowe – jak im zapobiegać?

Problemy żołądkowojelitowe – rodzaje Organizm to skomplikowana konstrukcja, która czasami nie działa prawidłowo. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą przytrafić się każdemu i są bardzo nieprzyjemne. Najczęstsze objawy to: wzdęcia, gazy, odbijanie, lekkie mdłości, nieprzyjemne uczucie przelewania oraz bulgotania, biegunka, wymioty. Nie trzeba być ekspertem aby wiedzieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Co …