Plusy stosowania żeń-szenia

Dieta i zdrowie

Żeń-szeń to korzeń pochodzący z Azji Północno-Wschodniej, którego wspaniałe właściwości zostały poznane setki lat temu i który spróbowano hodować w XIX wieku. Dawniej występujący na terenie Półwyspu Koreańskiego, Chin i Rosji, obecnie występuje naturalnie w trzech siedliskach Chin i Rosji. Jakie żeń-szeń zalety wykazuje, które sprawiają, że warto po niego sięgać? Lista dobroczynnego wpływu jest naprawdę imponująca.

Leczenie i nie tylko

Choć może się to wydawać trudne do pojęcia, żeń-szeń włączono jako środek leczniczy do chińskiej medycyny już cztery tysiące lat temu. Zdaniem chińskich medyków powinno się go stosować jedynie w zimne miesiące – zimą – bo wówczas leczenie przynosi spodziewane efekty.

Poza medycyną moc tego korzenia dostrzeżono między innymi w kosmetyce – wyciąg z żeń-szenia dodawany jest do kosmetyków różnego typu, a to ze względu na jego rzekome właściwości odmładzające.

Zalety stosowania

Jeden korzeń, który przynosi ze sobą wiele korzyści? Można by sądzić, że to tylko czcze gadanie, ale żeń-szeń zbadano i poznano do tego stopnia, że nie ma się wątpliwości, iż naprawdę jego przyjmowanie wpływa korzystnie na ludzki organizm.

Łagodzi stres

Żeń-szeń jest adaptogenem, czyli lekiem ziołowym, który czyni ludzki organizm bardziej odpornym na stres psychiczny, fizyczny, środowiskowy. Jego przyjmowanie pomaga znosić presję, jaka każdego dnia ciąży na człowieku. Zmniejsza ilość kortyzolu, jednocześnie wzmacnia pracę nadnerczy. Stosowanie tego korzenia może również ochronić żołądek przed pojawieniem się wrzodów powstających w wyniku zbyt dużego stresu.

Na poprawę samopoczucia

Spożywanie żeń-szenia wprowadza, tak jak robi to zielona herbata, w stan relaksu, wyciszenia, a jednocześnie pozostawia czujnym. Wpływa na poprawę jakości snu, życie seksualne i ogólną satysfakcję z życia. Korzeń ten wykorzystuje się w leczeniu depresji i stanów lękowych.

Dla dobrej pamięci i sprawnego umysłu

Żeń-szeń jest często składnikiem preparatów, które mają wspomóc pamięć oraz poprawić koncentrację, utrzymać sprawny umysł. Można powiedzieć, że jest on wzmacniaczem dla mózgu, jak i jego ochronę – a to za sprawą funkcji antyutleniacza, jaką pełni. Przeciwdziała uszkodzeniu wrażliwych komórek mózgu przez wolne rodniki, zapobiega utracie pamięci i chroni przed spadkiem formy psychicznej.

Reguluje poziom cukru we krwi

Wielką zaletą żeń-szenia jest jego wpływ na poziom cukru we krwi – stosowanie jego koreańskiej odmiany skutecznie obniża poziom cukru w przypadku cukrzycy typu 2, jak i chroni trzustkę oraz normalizuje produkcję insuliny u diabetyków cierpiących na cukrzycę typu 1.

 

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …