Jak ustrzec się przed salmonellą?

Dieta i zdrowie

Salmonelloza, czyli zatrucie pokarmowe wywoływane przez bakterie zwane salmonella nie dotyczy, wbrew obiegowym opiniom, osób, które są na co dzień kompletnie na bakier z podstawowymi zasadami higieny. Zarazić może się każdy.

Jak można zarazić się salmonellozą?

Może wydawać się to dziwne, ale salmonelloza jest dość powszechna- jest chorobą zarówno ludzi, jak i zwierząt. Bakterie jelitowe salmonelli mogą być przenoszone przez wiele gatunków zwierząt, nie tylko udomowionych zwierząt hodowlanych. Zakażenia u ludzi powstają najczęściej jako skutek spożywania skażonego mięsa zwierząt hodowlanych oraz skażonych jaj. Lecz nie tylko.

Sposób skażenia salmonellą

Właściwie powinno mówić się o kilku sposobach zakażenia tą groźną chorobą. Tak, jak było wspomniane wcześniej, zakażamy się, jedząc skażone mięso i inne produkty odzwierzęce.
Szczególnie niebezpieczne są jaja. To na ich skorupkach można znaleźć bakterie salmonelli. Niejednokrotnie w prasie i internecie pojawiają się informacje o wykryciu przez Główny Inspektorat Sanitarny skażonych jaj w jakimś supermarkecie. Sanepid wycofuje takie jaja ze sprzedaży, ale może się zdarzyć, że wielu klientów sklepu zdążyło je kupić i zjeść…
Zarażenie pałeczkami salmonelli grozi także klientom restauracji, w których nie przestrzega się zasad higieny w kuchni. Klientom z pewnością trudno stwierdzić i osądzić, jakie warunki higieniczne panują w lokalu, do którego wybierają się na kolację i czy personel kuchenny stosuje się do zaleceń częstego mycia i odkażania powierzchni kuchennych, mycia naczyń oraz częstego mycia rąk.
Inny sposób skażenia salmonellą to picie skażonej lub wolno stojącej wody, z którą miały kontakt zakażone zwierzęta.

Gady i płazy

Niewiele osób wie, że nie tylko zwierzęta gospodarskie, których mięso spożywamy codziennie, (np. wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe) mogą zarażać salmonellozą. Zarazić możemy się również od często hodowanych w domach gadów (takich, jak jaszczurki, węże, żółwie) oraz płazów (np. od żab). Aby uniknąć zakażenia, miłośnicy tych uroczych zwierząt powinni dokładnie myć ręce po każdym kontakcie ze swoimi pupilami.

Jak uniknąć salmonellozy?

Najważniejsze to dbać o higienę, często myć ręce- to jasne. Oprócz tego dokładnie myć powierzchnie w kuchni, które miały styczność z surowym mięsem. Należy pamiętać też, że bakterie salmonelli giną w temperaturze 60-65°C. Wystarczy więc mięso smażyć, piec lub gotować przed spożyciem, a tym samym unikać mięsa surowego (np. w popularnym daniu, jakim jest tatar). Powinno się także myć dokładnie skorupki jaj w ciepłej wodzie przed ich spożyciem. Te proste zasady na pewno zminimalizują ryzyko zakażenia salmonellozą.

 

Dieta i zdrowie
Problemy żołądkowojelitowe – jak im zapobiegać?

Problemy żołądkowojelitowe – rodzaje Organizm to skomplikowana konstrukcja, która czasami nie działa prawidłowo. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą przytrafić się każdemu i są bardzo nieprzyjemne. Najczęstsze objawy to: wzdęcia, gazy, odbijanie, lekkie mdłości, nieprzyjemne uczucie przelewania oraz bulgotania, biegunka, wymioty. Nie trzeba być ekspertem aby wiedzieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Co …

Dieta i zdrowie
Czym są pęcherze na skórze?

Pęcherz to wybrzuszenie w skórze, które jest wypełnione przezroczystym płynem. Najczęściej jest ona spowodowana powtarzającym się pocieraniem. Ale są też inne możliwe przyczyny (oparzenia, choroby zakaźne, alergia). PĘCHERZE: MECHANIZM OBRONNY PRZY POWTARZAJĄCYM SIĘ POCIERANIU. Pęcherz to wypukłość w naskórku, która tworzy wybrzuszenie wypełnione przezroczystym płynem. Jest to mechanizm obronny skóry …

Dieta i zdrowie
Sposoby na bolące ucho.

Zapalenie ucha jest jednym z najczęstszych powikłań niedoleczonego przeziębienia. Zarazki dostają się do ucha środkowego i powodują zapalenie z gromadzeniem się wysięku. W wyniku podwyższonego ciśnienia w uchu środkowym może dojść do przerwania błony bębenkowej i wycieku ropnego płynu, ból słabnie i gorączka opada. Ryzyko zachorowania jest większe u dzieci …