Jak przygotować sushi w domu?

Dieta i zdrowie

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Zanim zaczniemy przygotowywać sushi, konieczne będzie zaopatrzenie się w niezbędne składniki, bez których przygotowanie tego dania nie będzie możliwe. Niezbędne będą – ryż do sushi, liście nori, czyli sprasowane wodorosty, które stanowią „płaszcz” dla maki-sushi, marynowany imbir, pastę wasabi zwaną „japońskim chrzanem” ze względu na bardzo ostry smak, ocet ryżowy konieczny do kwaśno-słodkiej zalewy do ryżu, sos sojowy do podania sushi i wreszcie bambusową matę do zawijania rolek.To wszystko można dostać w większych marketach na dziale “kuchnie świata” lub w sklepach internet -owych.

Jak przygotować sushi?

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5 płatów nori
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • pasta wasabi

Zalewa do ryżu:

  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
  • 2,5 łyżeczki soli

Robienie sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, który należy zalać zimną wodą, zamieszać, a następnie odlać wodę. Tą czynność powtarzamy trzykrotnie. Następnie zalewamy ryż zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i nalewamy nową, tak by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu. Gdy woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie, nie podnosząc pokrywki, zostawiamy ryż na 20 minut. Przygotowujemy zalewę do ryżu – łączymy ocet z solą i cukrem i odstawiamy na 20 minut. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu i dokładnie mieszamy.

Zawijanie sushi nie jest trudne, ale trzeba nabrać wprawy. Na macie bambusowej układamy płat nori, śliską stroną do maty. Zwilżamy dłonie zimną wodą i na płat nori nakładamy ryż i rozprowadzamy cienką warstwę, pozostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Ryż smarujemy cienki pasek wassabi, na to warstwę serka, pokrojonego w cienkie paski ogórka, łososia, dymkę i awokado. Przy pomocy maty, całość zwijamy w rulon. Następnie kroimy, maczając nóż w wodzie. Sushi podajemy z sosem sojowym, a także marynowanym imbirem i wassabi.

Sushi to danie, które możemy przygotować na różne sposoby. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i ulubionych smaków.

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …

Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnię?

Ile kalorii mają warzywa na patelnie? Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od …

Dieta i zdrowie
Białe warzywa – idealne na przeziębienie, idealne w kuchni.

Białe warzywa – skarby prosto z ziemi. Nie od dziś wiadomo, że warzywa różnią się od siebie między innymi kolorem, ale też właściwościami. Tak naprawdę można sklasyfikować wszystkie warzywa ze względu na kolor. Otrzymamy wtedy kilka grup o różnych kolorach i właściwościach. I tak na przykład warzywa z grupy czerwonej …