Jak przygotować sushi w domu?
- By : DlaNiepokonanych.pl
- Category : Dieta i zdrowie
- Tags: internet

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.
Zanim zaczniemy przygotowywać sushi, konieczne będzie zaopatrzenie się w niezbędne składniki, bez których przygotowanie tego dania nie będzie możliwe. Niezbędne będą – ryż do sushi, liście nori, czyli sprasowane wodorosty, które stanowią „płaszcz” dla maki-sushi, marynowany imbir, pastę wasabi zwaną „japońskim chrzanem” ze względu na bardzo ostry smak, ocet ryżowy konieczny do kwaśno-słodkiej zalewy do ryżu, sos sojowy do podania sushi i wreszcie bambusową matę do zawijania rolek.To wszystko można dostać w większych marketach na dziale „kuchnie świata” lub w sklepach internet -owych.
Jak przygotować sushi?
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 5 płatów nori
- 250 g wędzonego łososia
- 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
- 1 miękkie, dojrzałe awokado
- 1 papryka
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek dymki
- pasta wasabi
Zalewa do ryżu:
- 12 łyżek octu ryżowego
- 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
- 2,5 łyżeczki soli
Robienie sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, który należy zalać zimną wodą, zamieszać, a następnie odlać wodę. Tą czynność powtarzamy trzykrotnie. Następnie zalewamy ryż zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i nalewamy nową, tak by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu. Gdy woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie, nie podnosząc pokrywki, zostawiamy ryż na 20 minut. Przygotowujemy zalewę do ryżu – łączymy ocet z solą i cukrem i odstawiamy na 20 minut. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu i dokładnie mieszamy.
Zawijanie sushi nie jest trudne, ale trzeba nabrać wprawy. Na macie bambusowej układamy płat nori, śliską stroną do maty. Zwilżamy dłonie zimną wodą i na płat nori nakładamy ryż i rozprowadzamy cienką warstwę, pozostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Ryż smarujemy cienki pasek wassabi, na to warstwę serka, pokrojonego w cienkie paski ogórka, łososia, dymkę i awokado. Przy pomocy maty, całość zwijamy w rulon. Następnie kroimy, maczając nóż w wodzie. Sushi podajemy z sosem sojowym, a także marynowanym imbirem i wassabi.
Sushi to danie, które możemy przygotować na różne sposoby. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i ulubionych smaków.