Ile kalorii mają warzywa na patelnię?
- By : DlaNiepokonanych.pl
- Category : Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnie?
Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od 10 do 35 kalorii w porcji 1/2 szklanki. Seler i słodka papryka są na wyjątkowo niskim poziomie kaloryczności, gdyż to około 14 kalorii w 1/2 szklanki gotowanego selera i 19 kalorii w tej samej ilości w odniesieniu do słodkiej papryki. Jeśli chodzi o groszek cukrowy – ma on 34 kalorie, a kiełki fasoli dostarczają 31 kalorii przy objętości 1/2 szklanki. Zmieszane razem dają zatem średnio 25 kalorii w porcji 1/2 szklanki, która zawiera mieszankę wszystkich czterech.
Najczęściej jednak smażone warzywa podajemy z dodatkami. Często jest to ryż , który potrafi nawet czterokrotnie zwiększyć liczbę kalorii. Z 1 szklanki ugotowanego białego ryżu otrzymujemy aż 205 kalorii i 216 kalorii z brązowego ryżu. Opcji jest jednak wiele – możesz przecież użyć innych dodatków, takich jak komosa ryżowa, która ma jednak praktycznie identyczny indeks kaloryczny – 222 kalorie na porcję mieszczącą się w szklance. Po dodaniu szklanki ryżu do warzyw, porcja warzyw na patelni ma teraz od 255 do 272 kalorii. Włączenie produktów pełnoziarnistych dodaje również około 40 gramów węglowodanów, co jest świetnym źródłem energii, ale może być zbyt wysokie, jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej.
Możesz ograniczyć kalorie, używając ryżu kalafiorowego. Rozgnieć różyczki kalafiora w robocie kuchennym, aż będą przypominać małe granulki, a następnie smaż kawałki przypominające ryż, aż zmiękną, albo w kuchence mikrofalowej, albo na kuchence z odrobiną oliwy z oliwek. Jedna szklanka takiego posiekanego kalafiora ma 27 kalorii.
Mieszanki warzywne są aromatyzowane różnymi kombinacjami przypraw i sosów – sosu sojowego, sosu teriyaki, oleju sezamowego, czosnku i imbiru. Kalorie, które otrzymasz z tych pomocniczych składników, są różne, ale raczej nie nadszarpną mocno budżetu kalorii. Typowa porcja zawiera około 1/4 szklanki bulionu i 1 łyżeczkę sosu sojowego, z których każdy ma 4 kalorie. Jedna łyżeczka oleju sezamowego zawiera 40 kalorii. Każda porcja warzyw na patelnię kończy się zatem około 48 dodatkowymi kaloriami ze środków aromatyzujących, co zwiększa Twój posiłek do 285 kalorii, gdy warzywa są podawane z brązowym ryżem. Zyskujesz również dodatkowe kalorie z oleju umieszczonego na patelni, więc jeśli zależy Ci, aby jak najbardziej zmniejszyć kaloryczność swojego posiłku – lepiej używaj jak najmniejszej ilości.