Jak przygotować sushi w domu?

Dieta i zdrowie

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Zanim zaczniemy przygotowywać sushi, konieczne będzie zaopatrzenie się w niezbędne składniki, bez których przygotowanie tego dania nie będzie możliwe. Niezbędne będą – ryż do sushi, liście nori, czyli sprasowane wodorosty, które stanowią „płaszcz” dla maki-sushi, marynowany imbir, pastę wasabi zwaną „japońskim chrzanem” ze względu na bardzo ostry smak, ocet ryżowy konieczny do kwaśno-słodkiej zalewy do ryżu, sos sojowy do podania sushi i wreszcie bambusową matę do zawijania rolek.To wszystko można dostać w większych marketach na dziale „kuchnie świata” lub w sklepach internet -owych.

Jak przygotować sushi?

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5 płatów nori
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • pasta wasabi

Zalewa do ryżu:

  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
  • 2,5 łyżeczki soli

Robienie sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, który należy zalać zimną wodą, zamieszać, a następnie odlać wodę. Tą czynność powtarzamy trzykrotnie. Następnie zalewamy ryż zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i nalewamy nową, tak by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu. Gdy woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie, nie podnosząc pokrywki, zostawiamy ryż na 20 minut. Przygotowujemy zalewę do ryżu – łączymy ocet z solą i cukrem i odstawiamy na 20 minut. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu i dokładnie mieszamy.

Zawijanie sushi nie jest trudne, ale trzeba nabrać wprawy. Na macie bambusowej układamy płat nori, śliską stroną do maty. Zwilżamy dłonie zimną wodą i na płat nori nakładamy ryż i rozprowadzamy cienką warstwę, pozostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Ryż smarujemy cienki pasek wassabi, na to warstwę serka, pokrojonego w cienkie paski ogórka, łososia, dymkę i awokado. Przy pomocy maty, całość zwijamy w rulon. Następnie kroimy, maczając nóż w wodzie. Sushi podajemy z sosem sojowym, a także marynowanym imbirem i wassabi.

Sushi to danie, które możemy przygotować na różne sposoby. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i ulubionych smaków.

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …