Dlaczego warto jeść brzoskwinie? 8 najważniejszych zdrowotnych korzyści.

Dieta i zdrowie
  1. Brzoskwinie zawierają antyoksydanty, które mają zdolność zapobiegania utlenianiu „złego cholesterolu” (LDL). Ograniczyłoby to tworzenie się płytki nazębnej wewnątrz tętnic i zmniejszyłoby ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Badania kliniczne przeprowadzone na ludziach wykazały, że spożycie soku brzoskwiniowego może zmniejszyć w krótkim czasie (do 2 godzin po spożyciu soku) szkody związane ze stresem oksydacyjnym. Jednak działanie przeciwutleniające brzoskwiń może się znacznie różnić w zależności od odmiany.
  2. Głównymi związkami fenolowymi w brzoskwiniach są hydroksycynamaty i flawan-3-ole. Brzoskwinie zawierają również pewne antocyjany i flawonole , szczególnie w skórce. Związki fenolowe są przeciwutleniaczami występującymi w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego, które są uważane za pomocne w zapobieganiu niektórym chorobom. W brzoskwiniach związki te są głównymi przeciwutleniaczami w owocach. Witamina C (obecna w większej ilości w skórce niż w miąższu) i karotenoidy również przyczyniają się do aktywności przeciwutleniającej, ale w mniejszym stopniu.
  3. Głównymi karotenoidami w brzoskwiniach są beta-kryptoksantyna i beta-karoten. Znaleziono również luteinę i zeaksantynę. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, żywność bogata w karotenoidy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ponadto luteina i zeaksantyna mają korzystny wpływ na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej i katarakty. Ogólnie rzecz biorąc, karotenoidy występują w wyższych stężeniach w skórce niż w miąższu, a ich zawartość znacznie wzrasta podczas dojrzewania owoców. Należy pamiętać, że karotenoidy, w tym beta-karoten, są lepiej wchłaniane przez organizm, gdy jednocześnie spożywa się niewielką ilość lipidów (tłuszczu).
  4. Brzoskwinie są źródłem błonnika pokarmowego. Porcja świeżych brzoskwiń, odpowiednik przeciętnego kawałka owocu, dostarcza od 5% do 9% zalecanego dziennego spożycia błonnika dla dorosłych mężczyzn i kobiet. Zapotrzebowanie to jest znacznie zmniejszone, jeśli nie spożywa się skórki owocu, ponieważ ta część owocu zawiera znaczne ilości błonnika. Oprócz zapobiegania zaparciom i zmniejszania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, dieta bogata w błonnik, głównie rozpuszczalny, może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia i lepszej kontroli cukrzycy typu 2 oraz apetytu.
  5. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy C. Rola witaminy C w organizmie wykracza poza jej właściwości przeciwutleniające; przyczynia się ona również do zdrowego stanu kości, chrząstek, zębów i dziąseł. Ponadto chroni przed infekcjami, sprzyja wchłanianiu żelaza z roślin i przyspiesza gojenie się.
  6. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem witaminy E. Witamina E chroni układ sercowo-naczyniowy i ogranicza skutki starzenia się komórek.
  7. Świeże i konserwowe brzoskwinie są źródłem miedzi. Jako składnik kilku enzymów, miedź jest niezbędna do tworzenia się w organizmie hemoglobiny i kolagenu (białka używanego do budowy i naprawy tkanek). Kilka enzymów zawierających miedź również przyczynia się do obrony organizmu przed wolnymi rodnikami.
  8. Brzoskwinia w puszce jest źródłem żelaza dla ludzi. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu i tworzenia się czerwonych krwinek we krwi. Jest również zaangażowany w produkcję nowych komórek, hormonów i neuroprzekaźników. Należy zauważyć, że żelazo z roślin jest gorzej wchłaniane przez organizm niż żelazo w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednak absorpcja żelaza z roślin jest zwiększona, jeśli jest ono spożywane z pewnymi substancjami odżywczymi, takimi jak witamina C.
Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …