Białe warzywa – idealne na przeziębienie, idealne w kuchni.

Dieta i zdrowie

Białe warzywa – skarby prosto z ziemi.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa różnią się od siebie między innymi kolorem, ale też właściwościami. Tak naprawdę można sklasyfikować wszystkie warzywa ze względu na kolor. Otrzymamy wtedy kilka grup o różnych kolorach i właściwościach. I tak na przykład warzywa z grupy czerwonej zawierają duże ilości likopenu, który wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe. W czerwonych warzywach i owocach znajdziemy również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Warzywa żółte i pomarańczowe są cennym źródłem beta-karotenu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia się, ale też rewelacyjnie wspomaga pracę oczu. Do grupy białych warzyw należy między innymi, pietruszka, kalafior, cykoria, por, czosnek czy cebula. Mają w sobie flawonoidy oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywa z tej grupy bardzo często nazywane są naturalnymi antybiotykami. Któż z nas nie pamięta domowej roboty syropu na przeziębienie, który składał się głównie z czosnku i cebuli? Jego smak pozostawiał wiele do życzenia, ale był skuteczny w walce z podrażnionym gardłem.

Zdrowie. Białe warzywa – sposoby na wykorzystanie.

Białe warzywa idealnie sprawdzą się w kuchni. Jak je wykorzystać i co można z nich przyrządzić? Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować pieczonego w piekarniku kalafiora. Pamiętaj, by kalafior pokroić w dosyć grube płaty. Posmaruj do oliwą, dodaj ulubione przyprawy i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut lub do momentu, gdy kalafior nabierze pięknego złotego odcienia. Jak jeszcze wykorzystać białe warzywa? Delikatny krem z białych warzyw sprawdzi się jako pozycja w codziennym menu, ale będzie też idealny na szczególne okazje, wystarczy tylko dodać do niego grzanki bądź przysmażony, chrupiący bekonowy chips. Aby przygotować biały krem potrzebujesz pietruszki, kalafiora, selera, ziemniaków, czosnku i białek części z pora. Oprócz warzyw przydadzą się mleko, masło, śmietana, sól, pieprz oraz bulion drobiowy. Warzywa należy pokroić, wrzucić go garnka, w którym zostało rozpuszczone masło, przez chwilę smażyć, po czym dodać składniki wodniste: bulion i mleko. Zupę należy gotować przez około 25 minut, a po tym czasie sięgnąć po blender i zmiksować całość na jednolitą, gładką masę. Delikatny krem z białych warzyw gotowy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty można dolać do niego odrobinę wody. Bardzo dobrze pasuje do niego ser grana padano, grzanki oraz pieczone plasterki boczku.

 

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …

Dieta i zdrowie
Jak przygotować sushi w domu?

W ostatnich latach sushi zyskało dużą popularność. Powstało wiele knajp oferujących w swoim menu sushi. Coraz więcej osób próbuje także przygotować to danie w domowym zaciszu. Własnoręcznie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również olbrzymia radość tworzenia. Jak przygotować doskonałe sushi w domowym zaciszu? Należy pamiętać o kilku …

Dieta i zdrowie
Ile kalorii mają warzywa na patelnię?

Ile kalorii mają warzywa na patelnie? Trudno znaleźć bardziej odżywczy posiłek niż smażone warzywa. Warzywa są tak niskokaloryczne, że nawet jeśli lubisz je podawać z ryżem – co może podwoić lub potroić całkowitą liczbę kalorii – nadal będziesz mieć posiłek, który sprawdzi się przy odchudzaniu. Większość gotowanych warzyw ma od …