Białe warzywa – idealne na przeziębienie, idealne w kuchni.

Dieta i zdrowie

Białe warzywa – skarby prosto z ziemi.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa różnią się od siebie między innymi kolorem, ale też właściwościami. Tak naprawdę można sklasyfikować wszystkie warzywa ze względu na kolor. Otrzymamy wtedy kilka grup o różnych kolorach i właściwościach. I tak na przykład warzywa z grupy czerwonej zawierają duże ilości likopenu, który wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe. W czerwonych warzywach i owocach znajdziemy również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Warzywa żółte i pomarańczowe są cennym źródłem beta-karotenu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia się, ale też rewelacyjnie wspomaga pracę oczu. Do grupy białych warzyw należy między innymi, pietruszka, kalafior, cykoria, por, czosnek czy cebula. Mają w sobie flawonoidy oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywa z tej grupy bardzo często nazywane są naturalnymi antybiotykami. Któż z nas nie pamięta domowej roboty syropu na przeziębienie, który składał się głównie z czosnku i cebuli? Jego smak pozostawiał wiele do życzenia, ale był skuteczny w walce z podrażnionym gardłem.

Zdrowie. Białe warzywa – sposoby na wykorzystanie.

Białe warzywa idealnie sprawdzą się w kuchni. Jak je wykorzystać i co można z nich przyrządzić? Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować pieczonego w piekarniku kalafiora. Pamiętaj, by kalafior pokroić w dosyć grube płaty. Posmaruj do oliwą, dodaj ulubione przyprawy i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut lub do momentu, gdy kalafior nabierze pięknego złotego odcienia. Jak jeszcze wykorzystać białe warzywa? Delikatny krem z białych warzyw sprawdzi się jako pozycja w codziennym menu, ale będzie też idealny na szczególne okazje, wystarczy tylko dodać do niego grzanki bądź przysmażony, chrupiący bekonowy chips. Aby przygotować biały krem potrzebujesz pietruszki , kalafiora, selera, ziemniaków, czosnku i białek części z pora. Oprócz warzyw przydadzą się mleko, masło, śmietana, sól, pieprz oraz bulion drobiowy. Warzywa należy pokroić, wrzucić go garnka, w którym zostało rozpuszczone masło, przez chwilę smażyć, po czym dodać składniki wodniste: bulion i mleko. Zupę należy gotować przez około 25 minut, a po tym czasie sięgnąć po blender i zmiksować całość na jednolitą, gładką masę. Delikatny krem z białych warzyw gotowy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty można dolać do niego odrobinę wody. Bardzo dobrze pasuje do niego ser grana padano, grzanki oraz pieczone plasterki boczku.

 

Dieta i zdrowie
Dieta dla sportowca – klucz do osiągnięcia najlepszych wyników

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, prawidłowe odżywianie jest kluczowe dla Twojego zdrowia i osiągania celów treningowych. Zbilansowana dieta, bogata w niezbędne makro i mikroskładniki, zapewni Ci energię, wspomoże regenerację i budowę mięśni. Węglowodany powinny stanowić podstawę Twojej diety, dostarczając szybko przyswajalnej energii przed treningiem oraz pomagając w odbudowie glikogenu po …

silver fork and bread knife
Dieta i zdrowie
Dieta Keto Jadłospis: Przewodnik po Ketogenicznym Stylu Życia

Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jej główną zaletą jest skuteczność w redukcji masy ciała oraz poprawie ogólnego stanu zdrowia. Opiera się na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczów, co prowadzi do stanu ketozy – procesu, w którym organizm spala tłuszcz …

Dieta i zdrowie
7 tricków dla szybszego metabolizmu

Dużo osób boryka się z nadwagą. Jednak problemem większości jest to, iż nie chce im się ani stosować diety ani ćwiczyć, ponieważ trzeba to robić regularnie. Spora część osób wolałaby, aby kilogramy spadały szybciej i przyspieszył się metabolizm. Ale czy to w ogóle możliwe? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić …