Białe warzywa – idealne na przeziębienie, idealne w kuchni.
- By : DlaNiepokonanych.pl
- Category : Dieta i zdrowie
- Tags: zdrowie

Białe warzywa – skarby prosto z ziemi.
Nie od dziś wiadomo, że warzywa różnią się od siebie między innymi kolorem, ale też właściwościami. Tak naprawdę można sklasyfikować wszystkie warzywa ze względu na kolor. Otrzymamy wtedy kilka grup o różnych kolorach i właściwościach. I tak na przykład warzywa z grupy czerwonej zawierają duże ilości likopenu, który wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe. W czerwonych warzywach i owocach znajdziemy również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Warzywa żółte i pomarańczowe są cennym źródłem beta-karotenu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia się, ale też rewelacyjnie wspomaga pracę oczu. Do grupy białych warzyw należy między innymi, pietruszka, kalafior, cykoria, por, czosnek czy cebula. Mają w sobie flawonoidy oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywa z tej grupy bardzo często nazywane są naturalnymi antybiotykami. Któż z nas nie pamięta domowej roboty syropu na przeziębienie, który składał się głównie z czosnku i cebuli? Jego smak pozostawiał wiele do życzenia, ale był skuteczny w walce z podrażnionym gardłem.
Zdrowie. Białe warzywa – sposoby na wykorzystanie.
Białe warzywa idealnie sprawdzą się w kuchni. Jak je wykorzystać i co można z nich przyrządzić? Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować pieczonego w piekarniku kalafiora. Pamiętaj, by kalafior pokroić w dosyć grube płaty. Posmaruj do oliwą, dodaj ulubione przyprawy i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut lub do momentu, gdy kalafior nabierze pięknego złotego odcienia. Jak jeszcze wykorzystać białe warzywa? Delikatny krem z białych warzyw sprawdzi się jako pozycja w codziennym menu, ale będzie też idealny na szczególne okazje, wystarczy tylko dodać do niego grzanki bądź przysmażony, chrupiący bekonowy chips. Aby przygotować biały krem potrzebujesz pietruszki , kalafiora, selera, ziemniaków, czosnku i białek części z pora. Oprócz warzyw przydadzą się mleko, masło, śmietana, sól, pieprz oraz bulion drobiowy. Warzywa należy pokroić, wrzucić go garnka, w którym zostało rozpuszczone masło, przez chwilę smażyć, po czym dodać składniki wodniste: bulion i mleko. Zupę należy gotować przez około 25 minut, a po tym czasie sięgnąć po blender i zmiksować całość na jednolitą, gładką masę. Delikatny krem z białych warzyw gotowy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty można dolać do niego odrobinę wody. Bardzo dobrze pasuje do niego ser grana padano, grzanki oraz pieczone plasterki boczku.