Białe warzywa – idealne na przeziębienie, idealne w kuchni.

Dieta i zdrowie

Białe warzywa – skarby prosto z ziemi.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa różnią się od siebie między innymi kolorem, ale też właściwościami. Tak naprawdę można sklasyfikować wszystkie warzywa ze względu na kolor. Otrzymamy wtedy kilka grup o różnych kolorach i właściwościach. I tak na przykład warzywa z grupy czerwonej zawierają duże ilości likopenu, który wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe. W czerwonych warzywach i owocach znajdziemy również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Warzywa żółte i pomarańczowe są cennym źródłem beta-karotenu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia się, ale też rewelacyjnie wspomaga pracę oczu. Do grupy białych warzyw należy między innymi, pietruszka, kalafior, cykoria, por, czosnek czy cebula. Mają w sobie flawonoidy oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywa z tej grupy bardzo często nazywane są naturalnymi antybiotykami. Któż z nas nie pamięta domowej roboty syropu na przeziębienie, który składał się głównie z czosnku i cebuli? Jego smak pozostawiał wiele do życzenia, ale był skuteczny w walce z podrażnionym gardłem.

Zdrowie. Białe warzywa – sposoby na wykorzystanie.

Białe warzywa idealnie sprawdzą się w kuchni. Jak je wykorzystać i co można z nich przyrządzić? Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować pieczonego w piekarniku kalafiora. Pamiętaj, by kalafior pokroić w dosyć grube płaty. Posmaruj do oliwą, dodaj ulubione przyprawy i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut lub do momentu, gdy kalafior nabierze pięknego złotego odcienia. Jak jeszcze wykorzystać białe warzywa? Delikatny krem z białych warzyw sprawdzi się jako pozycja w codziennym menu, ale będzie też idealny na szczególne okazje, wystarczy tylko dodać do niego grzanki bądź przysmażony, chrupiący bekonowy chips. Aby przygotować biały krem potrzebujesz pietruszki , kalafiora, selera, ziemniaków, czosnku i białek części z pora. Oprócz warzyw przydadzą się mleko, masło, śmietana, sól, pieprz oraz bulion drobiowy. Warzywa należy pokroić, wrzucić go garnka, w którym zostało rozpuszczone masło, przez chwilę smażyć, po czym dodać składniki wodniste: bulion i mleko. Zupę należy gotować przez około 25 minut, a po tym czasie sięgnąć po blender i zmiksować całość na jednolitą, gładką masę. Delikatny krem z białych warzyw gotowy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty można dolać do niego odrobinę wody. Bardzo dobrze pasuje do niego ser grana padano, grzanki oraz pieczone plasterki boczku.

 

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …