Dieta niełączenia – zasady i efekty

Dieta i zdrowie

W ciągu ostatnich kilku lat na popularności zyskało wiele systemów żywieniowych, z których każdy propaguje inne zasady. Łączy je jedno: obietnica szybkiego zrzucenia nadprogramowych kilogramów i zapewnienie sobie świetnego samopoczucia oraz dobrego zdrowia. Jedną z diet jest dieta niełączenia, która pozwala na prowadzenie zdrowego stylu życia, a także zrzuceniu wagi.

Dieta niełączenia efekty – zdrowie

Dieta niełączenia to specyficzny sposób żywienia, który powinien trwać od 14 do 21 dni, podczas których w żadnym posiłku nie mogą występować równocześnie źródła węglowodanów i białka. Dozwolone są gotowane, chude mięso (m.in. ryby, drób, cielęcina, owoce morza), dobrej jakości wędliny, jaja i niskotłuszczowy nabiał oraz owoce. Wszystkie należą do grupy produktów białkowych. Oddzielnie spożywa się pieczywo pełnoziarniste, brązowe ryże i makarony, kasze, ziemniaki oraz domowe słodycze. Ostatnią grupą produktów są tzw. produkty neutralne – warzywa, kefiry i jogurty, tłuste sery oraz wędzone ryby, które mogą być spożywane wraz z produktami białkowymi lub węglowodanowymi. Zaleca się wyeliminowanie z diety dań gotowych, słodkich napojów, kupnych słodyczy i słonych przekąsek.

Dieta niełączenia polecana jest osobom, które borykają się z problemami zastojów wagi podczas odchudzania. Pomaga ona w rozruszaniu metabolizmu oraz zrzuceniu kilku dodatkowych kilogramów.

Dieta niełączenia zasady

Podstawy diety niełączenia mogą być traktowane jako styl odżywiania i kontynuowane przez całe życie. Dodatkowo można wprowadzić ograniczenie kaloryczne (od 1000 do 1500kcal), co pozwoli na szybkie zrzucenie wagi. Należy pamiętać, że w przypadku drastycznego obcięcia kalorii dieta musi być ograniczona czasowo, maksymalnie do 3 tygodni, a wychodzenie z niej powinno polegać na stopniowym dodawaniu liczby kalorii do dziennego bilansu w celu uniknięcia efektu jojo. Podczas odchudzania poleca się również wypijać minimum 2l wody niegazowanej, a także spożywanie niesłodzonych naparów ziołowych i zieloną herbatę, jednak należy pamiętać, że nie wolno nimi popijać posiłków, a jedynie nawadniać organizm pomiędzy nimi.

Dieta i zdrowie
Problemy żołądkowojelitowe – jak im zapobiegać?

Problemy żołądkowojelitowe – rodzaje Organizm to skomplikowana konstrukcja, która czasami nie działa prawidłowo. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą przytrafić się każdemu i są bardzo nieprzyjemne. Najczęstsze objawy to: wzdęcia, gazy, odbijanie, lekkie mdłości, nieprzyjemne uczucie przelewania oraz bulgotania, biegunka, wymioty. Nie trzeba być ekspertem aby wiedzieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Co …

Dieta i zdrowie
Czym są pęcherze na skórze?

Pęcherz to wybrzuszenie w skórze, które jest wypełnione przezroczystym płynem. Najczęściej jest ona spowodowana powtarzającym się pocieraniem. Ale są też inne możliwe przyczyny (oparzenia, choroby zakaźne, alergia). PĘCHERZE: MECHANIZM OBRONNY PRZY POWTARZAJĄCYM SIĘ POCIERANIU. Pęcherz to wypukłość w naskórku, która tworzy wybrzuszenie wypełnione przezroczystym płynem. Jest to mechanizm obronny skóry …

Dieta i zdrowie
Sposoby na bolące ucho.

Zapalenie ucha jest jednym z najczęstszych powikłań niedoleczonego przeziębienia. Zarazki dostają się do ucha środkowego i powodują zapalenie z gromadzeniem się wysięku. W wyniku podwyższonego ciśnienia w uchu środkowym może dojść do przerwania błony bębenkowej i wycieku ropnego płynu, ból słabnie i gorączka opada. Ryzyko zachorowania jest większe u dzieci …