Dieta niełączenia – zasady i efekty

Dieta i zdrowie

W ciągu ostatnich kilku lat na popularności zyskało wiele systemów żywieniowych, z których każdy propaguje inne zasady. Łączy je jedno: obietnica szybkiego zrzucenia nadprogramowych kilogramów i zapewnienie sobie świetnego samopoczucia oraz dobrego zdrowia. Jedną z diet jest dieta niełączenia, która pozwala na prowadzenie zdrowego stylu życia, a także zrzuceniu wagi.

Dieta niełączenia efekty – zdrowie

Dieta niełączenia to specyficzny sposób żywienia, który powinien trwać od 14 do 21 dni, podczas których w żadnym posiłku nie mogą występować równocześnie źródła węglowodanów i białka. Dozwolone są gotowane, chude mięso (m.in. ryby, drób, cielęcina, owoce morza), dobrej jakości wędliny, jaja i niskotłuszczowy nabiał oraz owoce. Wszystkie należą do grupy produktów białkowych. Oddzielnie spożywa się pieczywo pełnoziarniste, brązowe ryże i makarony, kasze, ziemniaki oraz domowe słodycze. Ostatnią grupą produktów są tzw. produkty neutralne – warzywa, kefiry i jogurty, tłuste sery oraz wędzone ryby, które mogą być spożywane wraz z produktami białkowymi lub węglowodanowymi. Zaleca się wyeliminowanie z diety dań gotowych, słodkich napojów, kupnych słodyczy i słonych przekąsek.

Dieta niełączenia polecana jest osobom, które borykają się z problemami zastojów wagi podczas odchudzania. Pomaga ona w rozruszaniu metabolizmu oraz zrzuceniu kilku dodatkowych kilogramów.

Dieta niełączenia zasady

Podstawy diety niełączenia mogą być traktowane jako styl odżywiania i kontynuowane przez całe życie. Dodatkowo można wprowadzić ograniczenie kaloryczne (od 1000 do 1500kcal), co pozwoli na szybkie zrzucenie wagi. Należy pamiętać, że w przypadku drastycznego obcięcia kalorii dieta musi być ograniczona czasowo, maksymalnie do 3 tygodni, a wychodzenie z niej powinno polegać na stopniowym dodawaniu liczby kalorii do dziennego bilansu w celu uniknięcia efektu jojo. Podczas odchudzania poleca się również wypijać minimum 2l wody niegazowanej, a także spożywanie niesłodzonych naparów ziołowych i zieloną herbatę, jednak należy pamiętać, że nie wolno nimi popijać posiłków, a jedynie nawadniać organizm pomiędzy nimi.

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …