Zielona herbata na pobudzenie

Dieta i zdrowie

Powszechnie mówi się, że czarna herbata pobudza (choć mniej niż kawa), a zielona herbata wycisza. Jednak to tylko część prawdy. Zarówno czarna, jak i zielona herbata mogą wyciszać lub pobudzać. Tajemnicą jest odpowiedni sposób ich parzenia. Jak parzyć zieloną herbatę na pobudzenie? Sprawdźcie!

Zielona herbata liczy sobie ponad pięć tysięcy lat i wywodzi się z Chin. Jest produkowana z tych samych roślin, co czarna herbata. Różni je jednak proces produkcji. Zielona herbata powstaje z liści, które nie zostały poddane fermentacji. Zostaje poddana jedynie procesowi suszenia. Dzięki temu zachowuje największą liczbę prozdrowotnych składników. Zielona herbata uznawana jest za najzdrowszy napój na świecie. Regularne spożywanie zielonej herbaty niesie ze sobą wiele pozytywnych korzyści zdrowotnych.

Jak parzyć zieloną herbatę na pobudzenie?

Herbacianą odmianą kofeiny jest teina. To dzięki niej jesteśmy pobudzeni, mamy więcej siły czy nasza koncentracja jest zdecydowanie lepsza. Przyjmuje się, że najlepszą temperaturą do stworzenia tego naparu jest woda o temperaturze 60-90 C. Długość parzenia będzie zależała od tego, jakie działanie na nasz organizm będzie miała herbata.

Chcąc uzyskać efekt pobudzenia, do czajniczka wsypujemy 1 – 1,5 łyżeczki liści herbaty na filiżankę wody. Zalewamy liście wodą i zaparzamy maksymalnie do trzech minut. Najbardziej optymalnym czasem są dwie minuty. Po tym czasie napar przelewamy do filiżanki. Wówczas będzie miał on największe działanie pobudzające. Wynika to z faktu, że kofeina i teina nie będą miały czasu na połączenie się z garbnikami, a więc będą miały największą moc pobudzania. Zielone herbaty można zalewać nawet trzykrotnie, ale pobudzający napar uzyskamy tylko za pierwszym razem.

Teina zawarta w zielonej herbacie różni się od kofeiny zawartej w kawie. Przede wszystkim po wypiciu filiżanki zielonej herbaty nie będzie ryzyka występowania typowych dla spożycia kawy skutków ubocznych w postaci nadmiernej pobudliwości, nieprzyjemnego roztrzęsienia albo nerwowości.

Zielona herbata to drogocenny napój dla naszego organizmu. Oprócz działania pobudzającego, jest bogatym źródłem polifenoli, które doskonale zwalczają toksyczne wolne rodniki mające negatywny wpływ na stan naszego zdrowia i kondycję skóry. Regularne spożywanie tego naparu ułatwia walkę z cellulitem i zakwaszeniem organizmu. Picie zielonej herbaty wpływa na działanie metabolizmu. Zawarte w niej katechiny mają istotny wpływ na przyśpieszenie redukcji tkanek tłuszczowych.

 

Dieta i zdrowie
Nadpotliwość stóp – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Pocenie się stóp to zjawisko, które dotyka wiele osób, a mimo to często bywa ignorowane lub bagatelizowane. Choć jest to naturalna reakcja organizmu na ciepło, nadmierna potliwość, znana jako nadpotliwość stóp, może stać się prawdziwym problemem, prowadzącym do nieprzyjemnych zapachów, dyskomfortu oraz ryzyka infekcji. Przyczyny tego stanu są zróżnicowane, od …

Dieta i zdrowie
Dieta niskocholesterolowa – zasady, korzyści i zdrowe menu

Dieta niskocholesterolowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących zadbać o swoje serce i ogólne zdrowie. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie, a także redukcja tłuszczów nasyconych, to kluczowe zasady tej diety, która opiera się na bogactwie warzyw, owoców i błonnika. W kontekście rosnącej liczby problemów z układem sercowo-naczyniowym, odpowiednia …

Dieta i zdrowie
Ziemniaki w diecie: Właściwości prozdrowotne i właściwe przygotowanie

Ziemniaki, często niedoceniane w kuchni, skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Zaledwie 70-79 kalorii na 100 gramów sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem, który może wspierać zdrową dietę. Niezwykle sycące dzięki wysokiemu indeksowi sytości, ziemniaki dostarczają nie tylko energii, ale także cennych witamin i minerałów, takich jak witamina …